Kedilerde Coronavirüs Enfeksiyonları

Corona virüs bir virüs ailesinin geneline verilen isimdir.Bu virüs ailesinin içerisinde kedileri ve köpekleri enfekte edebilenleri bulunur. Corona virüs ailesi ile Yakın zamanda insanlar da maalesef tanışmak durumunda kaldı ama biz veteriner hekimler yıllardır corona virüs ailesiyle savaşmaktayız. Kedi ve köpeklerde görülen corona virüs tiplerinin covid-19 ile bir bağlantısı tespit edilmemiştir.

Kedi corona virüsü( feline corona virüs) kedilerimize bir başka kediden bulaşmış _olması ile birlikte maalesef anne karnında plasenta yoluyla yavrulara da geçebilmektedir. Yıllar boyu bu enfeksiyonu vücutlarında hastalık belirtisi vermeden taşıyabilmektedirler.

Corona virüsler kedilerimizin bağışıklık sisteminin zayıflaması ile hastalık semptomları göstermeye başlarlar. Tedavi olsalar bile bu virüs hücre içine yerleştiği için taşıyıcı olmaya devam ederler bu da demek oluyor ki dostlarımızın bağışıklık sistemini devamlı normal seviyede tutmamız gerekmektedir. Maalesef ki bu virüs ailesi çok çabuk mutasyona uğrama kabiliyetine de sahiplerdir. Mutasyon sonucu daha tehlikeli hale gelebilirler. Kedi corona virüsleri canlının vücudunda mutasyon geçirerek ölüm oranı yüksek hale dönüşebilmektedir ve bu da bizim karşımıza FİP( feline ınfectıous peritonitis) dediğimiz bir hastalıkla çıkmaktadır..

Fip, çok tehlikeli ve ölüm oranı yüksek bir hastalıktır. Tabi biz veteriner hekimler uzun ve maliyeti yüksek olan tedaviler ile başarılar elde edebiliyoruz. Ama her zaman hastalık başlamadan onları korumak gerektiğini de bilmeliyiz.

Corona virüs enfeksiyonu geçiren kedimizde oluşabilen bazı semptomlar vardır bu belirtileri gördüğünüzde mutlaka hekiminize başvurmanızı öneririz. Bu semptomlar;

  • Halsizlik
  • İştah kaybı
  • İshal
  • Kilo kaybı

Gibi çok spesifik olmayan belirtiler ile karşımıza çıkmaktadır.

Fakat mutasyon sonucu Fip’e dönüşmüş _halinde ise daha spesifik semptomlar karşımıza çıkmaktadır ve bunları da şöyle sıralayabiliriz;

  • Karın bölgesinde anormal şişkinlik
  • Çok ileri seviyede kilo kaybı
  • Halsizlik
  • Sarılık
  • İshal
  • Koordinasyon bozuklukları ( arka ayaklarda kontrol kaybı)
  • İdrar kontrol edememe

Gibi belirtileri gördüğünüzde mutlaka ama mutlaka zaman kaybetmeden hekiminize danışmanız gerekmektedir. Tüm dostlarımız hızlı test kitleri veya eliza testleri ile kolay bir şekilde test ettirilmeli ve taşıyıp taşımadıklarının öğrenilmesini tavsiye ediyoruz.

Eğer corona virüsü enfeksiyon taşıyıcı bir kedimiz var ise mutlaka hekiminizin önerdiği zamanlarda bağışıklık sistemini ve genel durumunu kontrol ettiriniz.

Bizler dostlarımızın Bağışıklık sistemlerini her daim üst seviyede tutmalıyız.

Zoovital veteriner ürünleri ailesi olarak her zaman sizin yanınızdayız ve bağışıklık sistemlerini korumak için çeşitli supplement ürünleri ile sizlere ve dostlarımıza yardım etmekteyiz.

İMMUNOVİTAL TBT ve GLUTAMİN PLUS +PASTA ile “güçlü bağışıklık sistemi ,sağlıklı ve mutlu bir yaşam demek” diyoruz.Zoovital veteriner ürünleri ailesi olarak sağlıklı ve mutlu bir ömür dileriz.

Veteriner Hekim Adnan SAKA

WeCreativez WhatsApp Support
Müşteri destek ekibimiz sorularınızı yanıtlamak için burada. Bize herşeyi sor!
👋 Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?